marți, 28 iunie 2016

Importurile explodează. Cât de mare e riscul pentru economie?

După o scurtă pauză, românii par să-şi fi recăpătat apetitul pentru consumul de produse străine. Lucru care dezechilibrează contul curent, creşte gradul de îndatorare şi ar putea majora rata inflaţiei.


Avem o veste bună şi una proastă. Cea bună este că exporturile continuă să crească. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele patru luni ale anului acestea s-au majorat cu 4,4% faţă de acelaşi interval al lui 2015, ajungând la un nivel record de peste 18,5 miliarde de euro. În acelaşi timp, însă, importurile au continuat şi ele să urce. Și, din păcate, o fac într-un ritm mai accentuat decât exporturile: plus 7,8% în ianuarie-aprilie, până la 21,3 miliarde de euro.

Evident că deficitul balanţei comeciale a crescut şi el în mod accentuat, cu 37% (peste 0,75 miliarde de euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, atingând aproape 2,8 miliarde de euro. Este interesant că cea mai mare parte a deficitului (respectiv 2,6 miliarde de euro) provine din comerţul intra-UE, în timp ce la nivelul schimburilor cu statele din afara Uniunii Europene dezechilbrul este de doar 180 de milioane de euro. În ianuarie-aprilie 2015, aveam un deficit comercial de 2,1 miliarde de euro pe relaţia cu UE, însă un excedent de 100 de milioane de euro cu zona extracomunitară.


luni, 27 iunie 2016

România a trimis vin de 15 milioane de euro pe pieţele UE, cu un preţ mediu de 1,4 euro. În Singapore vinul ajunge la 13 euro litrul


Cei mai mulţi producători preferă să exporte în Europa pentru că, spun ei, costurile sunt mari în afara ei, iar volumele prea mici ca să justifice efortul.


Volumul exporturilor de vin a crescut în 2015 cu 42% comparativ cu anul precedent, în timp ce încasările au un plus de 25%, semn că deşi cantitatea a crescut, România a trimis pe pieţele UE vin mai ieftin ca în 2014.
România a exportat anul trecut în Uniunea Europeană 108.000 de hectolitri de vin, încasând circa 15 milioane de euro, po­trivit datelor Eurostat. Preţul mediu pe litru a fost de doar 1,4 euro, con­form calculelor ZF pe baza datelor Eurostat.
Exportul de vin în volum este la maximul ultimului deceniu, însă cifrele sunt încă departe de rezultatele din 2002-2004, când ajungea şi la aproape 250.000 de hectolitri. 
Totuşi, atunci exportul în valoare era similar, respectiv 14 milioane de euro în 2002, astfel că vinul exportat era mult mai ieftin ca astăzi. În ceea ce priveşte încasările pentru vinul exportat în UE, şi aici anul trecut a fost cel mai bun din ultimul deceniu. Totuşi, preţul de export este în continuare unul foarte mic.

miercuri, 22 iunie 2016

Iasi Business Days 2016







Editia 23 Business Days va readuce cel mai de impact eveniment dedicat cresterii afacerilor pentru a patra oara in Iasi.

Ca si la editiile anterioare vom aduce speakeri de top, manifestari atent alese pe baza cercetarii de piata pe care o vom face in luna februarie in mediul de business din regiune, numeroase oportunitati de business networking si posibilitatea de a va creste afacerile.

Nu ratati evenimentul de business al anului din Iasi. Rezerva-ti acum locul la evenimentul considerat de speakeri, parteneri si participanti drept cel mai mare, cel mai relevant si cel mai de impact eveniment de business din regiunea centrala si de est al europei, dedicat dezvoltarii afacerilor.

Stai conectat si urmareste postarile noastre de pe blogul Business Days, de pe pagina de facebook (facebook/BusinessDays), pagina de pe youtube (youtube/BusinessDaysRo) sau pe orice alta platforma Business Days.

Pentru a afla toate detaliile legate de acest eveniment, viziteaza pagina organizatorului:  www.businessdays.ro.

Noi condiții pentru fermieri: acces contra cost la irigații și subvenții mai ușor de obținut

Statul va introduce un abonament anual pentru irigații, care va intra în vigoare de anul viitor, potrivit noii legi a irigațiilor.

Valoarea acestuia va fi de 25 de lei pentru fiecare hectar cultivat, udat de rețeaua de irigații a statului, conform Digi24. Banii colectați astfel de stat vor fi folosiți pentru modernizarea sistemului de irigații, care are acum peste 40 de ani. Dacă fondurile strânse vor depăși sumele necesare pentru reabilitare, rețeaua de irigații ar putea fi extinsă. „Fermierii nu vor mai achita nicio altă prestaţie decât energia pentru livrarea apei şi apa pentru irigaţii. Toate reparaţiile şi costurile intră în atribuţiile ANIF-ului şi vor fi completate cu sume de la bugetul de stat”, a declarat Florin Ionuţ Barbu, director Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
Bani mai ușor de accesat
O altă noutate pentru fermieri este că vor putea obține adeverința pentru subvenții, de la primării,chiar dacă există datorii la bugetul local. Federația Agrostar a cerut și a obținut această schimbare din partea Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, Ordinul emis de Minister în acest sens a fost completat cu prevederea: „eliberarea adeverinței nu poate fi condiționată de existența datoriilor la bugetul local”. „În anii trecuți, au fost nenumărate cazuri în care fermierii nu au putut obține aceste adeverințe de la primării, deoarece înregistrau debite la bugetele locale. Or, conform regulamentelor UE, obținerea subvențiilor nu poate fi condiționată de existența datoriilor și/sau de plata acestora”, susține secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

luni, 13 iunie 2016

(P) Manager de Proiect pentru probleme diverse - Expert Accesare Fonduri Structurale si de Coeziune Europeana



Fonduri sau funduri ? cam asta-i intrebarea…stiu nu suna ortodox, dar din pacate marea majoritate a publicului asociaza fondurile europene cu partea dorsala.
S-a impamantenit la noi mentalitatea ca fondurile fie sunt greu de accesat fie sunt doar pentru o categorie selecta de public bine tintit. Nimic mai fals!
Lipsa de informare corecta si transparenta  a dat nastere la speculatii care mai apoi prin viu grai au fost preluate si transmise mai departe de catre cetateni de “buna credinta” sub sloganul “Asa-i cum iti spun eu!”
Daca va numerati printre cei care vor sa vada realitatea nedeformata pentru a-si  creea propriile opinii inseamna ca trebuie sa stati de vorba cu niste specialisti!
Cand?
Anul acesta ! 24,25,26 Iunie 2016
Unde?
La Iasi
Recomand cu toata increderea un  curs de Expert Accesare Fonduri Europene structurat astfel incat participantii sa lucreze chiar in timpul cursului la realizarea proiectelor personale pentru a le testa aplicabilitatea.
Veti primi cele mai noi informatii din domeniu, referitoare la perioada actuala de programare a fondurilor structurale in tara noastra;
Veti invata cum sa lansati propunerea de proiect si cum sa redactati capitolele din cererea de finantare si din anexe si veti primi informatii avizate de la specialisti din domeniu.
Si cel mai important  veti primi informatii direct de la sursa despre realitatile din acest domeniu  care nu este tabu, ci a fost transformat asa  din lipsa de informare.
470 Ron este pretul unui curs interactiv si edificator  care acopera de asemenea  toate cheltuielile legate de curs, suportul de curs, fise de lucru, examinare, diplome.
Recomand din suflet tinerilor antreprenori care doresc sa-si dezvolte afacerea si au terminat banutii imprumutati de la cei 3P (Parinti, Prieteni si alti Prosti) sa se inscrie si sa identifice si alte programe lansate precum si eligibilitatea proprilor idei.
Pentru inscrieri si informatii suplimentare privind desfasurarea acestui curs apelati cu incredere la telefon 0755.935.332 sau la adresa de email: perfectionare@finantare.ro.

Nu uitati sa includeti in proiect si partea de Promovare pentru produsele si ideile dumneavoastra!
by Anamaria Popa
 

Iti dau reducere 1% la PC Garage