După o scurtă pauză, românii par să-şi fi recăpătat apetitul pentru consumul de produse străine. Lucru care dezechilibrează contul curent, creşte gradul de îndatorare şi ar putea majora rata inflaţiei.
Avem o veste bună şi una proastă. Cea bună este că exporturile continuă să crească. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele patru luni ale anului acestea s-au majorat cu 4,4% faţă de acelaşi interval al lui 2015, ajungând la un nivel record de peste 18,5 miliarde de euro. În acelaşi timp, însă, importurile au continuat şi ele să urce. Și, din păcate, o fac într-un ritm mai accentuat decât exporturile: plus 7,8% în ianuarie-aprilie, până la 21,3 miliarde de euro.
Evident că deficitul balanţei comeciale a crescut şi el în mod accentuat, cu 37% (peste 0,75 miliarde de euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, atingând aproape 2,8 miliarde de euro. Este interesant că cea mai mare parte a deficitului (respectiv 2,6 miliarde de euro) provine din comerţul intra-UE, în timp ce la nivelul schimburilor cu statele din afara Uniunii Europene dezechilbrul este de doar 180 de milioane de euro. În ianuarie-aprilie 2015, aveam un deficit comercial de 2,1 miliarde de euro pe relaţia cu UE, însă un excedent de 100 de milioane de euro cu zona extracomunitară.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu