marți, 19 iulie 2016

BANII trebuie să ajungă cât mai RAPID la FERMIERI!

MINISTRUL AGRICULTURII DE LA BRUXELLES , Achim Irimescu a declarat că fermierii români vor beneficia de un nou pachet de ajutoare financiare, alocate de Comisia Europeană. Condițiile pentru accesarea acestor bani de către fermieri ar urma să fie decise de comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, undeva prin luna septembrie 2016.
Comisarul Phil Hogan a prezentat astăzi (luni, 18 iulie 2016 n.r.) un pachet pentru sectoarele în criză. În primul rând, este vorba de sectorul laptelui, lăsând însă flexibilitate statelor membre pentru a putea distribui ajutorul și către alte sectoare. Foarte important este că suma respectivă, de 500 de milioane de euro, a fost împărțită în două, 350 de milioane pentru a adresa problemele din sector și 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să reducă voluntar producția de lapte. Credem noi că e o măsură foarte bună pentru că sectorul laptelui se confruntă, de când s-a renunțat la cota de lapte, cu probleme grave.
Ministrul agriculturii spune că legislația trebuie adoptată cât mai rapid și că trebuie puse niște condiții care să nu genereze birocrație.
Fermierii se confruntă cu din ce în ce mai multă birocrație. Ca urmare, pentru implementarea cât mai rapidă a măsurilor este nevoie de eforturi susținute și de inspirație pentru a veni cu măsuri cât mai simple și, desigur, banii să ajungă cât mai repede la fermieri. Să nu uităm că pachetul anterior, decis în septembrie 2015 a avut termen limită 30 iunie 2016. Și, sigur, multe state, inclusiv România, au ales o serie de măsuri care au permis să se aloce acești bani de abia înaintea termenului de 30 iunie. Practic,fermierii fiind în prag de faliment, mulți dintre ei. Deci, trebuie să facem în așa fel încât banii să ajungă cât mai rapid la fermieri, a declarat ministrul român al agriculturii.
Achim Irimescu a mai spus că fermierii români care au ferme de creștere a vacilor de lapte, mai ales cei din zonele montane, au nevoie de un sprijin financiar în condițiile în care litrul de lapte este vândut de ei cu 40 de bani, iar pe rafturile magazinelor ajunge la prețul de 4,50 de lei. Diferența este uriașă și undeva pe filieră cineva câștigă enorm pe spinarea fermierilor.
Timp de două zile, ministrul Achim Irimescu a participat la Bruxelles, alături de miniştrii agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene, la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit), unde dezbaterile au fost centrate pe situaţia actuală a pieţelor, măsuri de sprijin, înverzirea şi simplificarea Politicii Agricole Comune.
România a mai beneficiat de un pachet de ajutoare excepționale de criză pentru sectorul laptelui și sectorul cărnii de porc, în valoare de 11,1 milioane de euro. Deși acești bani au fost alocați de Comisia Europeană în toamna anului trecut, abia luna trecută ajutoarele excepționale au ajuns la fermierii români.
Inițial, au fost stabilite o serie de criterii care împiedicau accesarea banilor de către agricultori pentru ca, ulterior, când s-a observat că sumele nu se pot împărți, criteriile să se relaxeze. De trei ori a fost amânat termenul limită fixat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru depunerea solicitărilor.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 

Iti dau reducere 1% la PC Garage